Blijvende gevolgen van een gebrekkige start?
Samenvatting
De positie van jongeren op de Nederlandse arbeidsmarkt is aan flinke veranderingen onderhevig geweest sinds de jaren zevenig van de vorige eeuw. Deze veranderingen betreffen niet alleen het werkgelegenheidsperspectief (Salverda, 2003), maar ook de werkzekerheid en kwaliteit van het werk (Wolbers, 2008). Een hoge (jeugd)werkloosheid, met name in het begin van de jaren tachtig, maar ook nu vanwege de recente kredietcrisis, hebben de roep om arbeidsmarktflexibilisering gestimuleerd. Als gevolg daarvan zijn verschillende vormen van flexibele arbeid (zoals tijdelijk werk) opgekomen (Kalleberg, 2000). Daarnaast heeft de globalisering bijgedragen aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt (Castells, 2000). Zowel door het verspreiden van informatietechnologie als door reorganisaties van bedrijven is de vraag naar arbeid verschoven van laag- naar hooggeschoold werk. De toename van het aantal hooggekwalificeerde arbeidsplaatsen heeft echter de sterke stijging van het opleidingspeil van de (beroeps)bevolking als gevolg van de onderwijsexpansie niet kunnen compenseren, waardoor een toenemend aantal schoolverlaters terechtkomt in een baan onder hun niveau. De overscholing van (hoogopgeleide) jongeren heeft geleid tot een verdringingsproces, waarbij hoger opgeleiden de posities van lager opgeleiden innemen en laatstgenoemden naar nog lagere posities moeten uitwijken, dan wel werkloos raken (Wolbers, 1998). Met name in Nederland, waar werkgelegenheidsbeschermende wet- en regelgeving voor zittende werknemers strikt is, de vakbeweging nog steeds invloedrijk is en de meeste bedrijfstakken een cao kennen, hebben deze structurele arbeidsmarktontwikkelingen nadelige gevolgen gehad voor jongeren, omdat zij in hun positie als outsiders zonder relevante werkervaring wedijveren om de beschikbare banen met zittende werknemers (insiders) (De Vreyer et al., 2000).
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2021 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.