Ruimte voor zelfmanagement
Samenvatting
Finext is een financiële dienstverlener die zijn wortels heeft in De Vision Web. 170 medewerkers vormen met elkaar een twintigtal zelfsturende, ‘ondernemende’ teams. Het bedrijf gaat uit van het – wellicht wat zweverig klinkende – principe ‘om de orde zichzelf te laten scheppen vanuit de overtuiging, dat de orde die zich aandient de orde is die op dat moment het beste past’. Maar de praktijk is helemaal niet zweverig. Het komt er namelijk op neer dat de teams zichzelf vormen. Iedere medewerker is vrij om zich bij een team aan te sluiten of om er een op te richten. Men zoekt elkaar op op basis van een thema, vakmanschap of sympathie. Vervolgens worden afspraken gemaakt en wordt (tijdelijk) een team gevormd. Het bedrijf vaart er wel bij. Het vertoont een gestage groei, is weerbaar in tijden van crisis, boekt goede ondernemingsresultaten, de klanten zijn tevreden en trouw, het ziekteverzuim is laag en de medewerkerstevredenheid is groot. Wat wil je nog meer?
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2021 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.