Arbeid in publieke en private sectoren vergeleken
Samenvatting
In de media is de laatste jaren regelmatig melding gemaakt van arbeidsproblemen en sociale onrust in de publieke sectoren. Recent onderzoek brengt de kwaliteit van de arbeid in de publieke sectoren echter slechts mager in beeld. Doel van dit artikel is daarom de kwaliteit van de arbeid van de publieke sectoren in Nederland in vergelijking tot de private sectoren in maat en getal weer te geven. De in dit artikel te gebruiken data zijn afkomstig van de door TNO en CBS in 2010 uitgevoerde Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), met een omvangrijke en representatieve respons van ruim 23.000 werknemers.
Uit de analyses – die zich richten op de vergelijking van 10 private en 10 publieke sectoren - blijkt overduidelijk dat de mentaal-emotionele belasting in de publieke sectoren over de hele linie groter is dan in de private sectoren. Daarentegen komen fysieke belasting, gevaarlijk werk en afwijkende werktijden significant minder voor in de publieke sectoren. In de publieke sectoren wordt ook meer met vaste contracten gewerkt en is de duur van de werkweek korter. Arbeidsonzekerheid komt meer dan gemiddeld voor in de financiële en zakelijke dienstverlening en het vervoer, maar ook bij de ministeries, justitie en politie. Gevoelens van burn-out komen veruit het meest voor in de drie onderwijssectoren. De salaristevredenheid is het grootst in de financiële dienstverlening, het hoger onderwijs en de ministeries. Bij de politie en in de horeca is de salaristevredenheid het laagst. De arbeidstevredenheid is gemiddeld het hoogst in de publieke sectoren.
Publieke sectoren en private sectoren kunnen ieder voor zich moeilijk als één geheel worden gezien. Ministeries, gemeenten & provincies en hoger onderwijs lijken namelijk – wat arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden betreft – sterk op de zakelijke en financiële dienstverlening. Maar basis- en voortgezet onderwijs, zorg & welzijn en politie verschillen sterk van de andere genoemde publieke sectoren.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2021 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.