Een verloren generatie van jongeren op de arbeidsmarkt?
Samenvatting
Gedurende de economische crisis in de jaren tachtig van de vorige eeuw deden verhalen de ronde over het ontstaan van een verloren generatie van jongeren op de arbeidsmarkt. Dat gebeurt ook nu weer tijdens de huidige crisis. De vraag is of dat gerechtvaardigd is. Daarom wordt in dit artikel onderzocht in hoeverre recente generaties van jongeren (langdurige) hinder ondervinden van een hoge werkloosheid bij intrede op de arbeidsmarkt. Voor het beantwoorden van deze vraag wordt gebruikgemaakt van herhaalde cross-secties van de Enquête Beroepsbevolking (EBB) (1993-2011). Aan de hand van pseudo-panelanalyse worden arbeidsmarktcohorten ‘gevolgd’ tijdens de vroege beroepsloopbaan. De resultaten laten zien dat een arbeidsmarktintrede in tijden van hoge werkloosheid nadelige gevolgen heeft voor de latere kans op werk en het bereikte beroepsniveau. Het negatieve effect van een hoge werkloosheid bij intrede gaat echter weg na een aantal jaren op de arbeidsmarkt. Daarmee is dit negatieve effect niet blijvend, maar verdwijnt het gedurende de vroege beroepsloopbaan. Al met al ondervinden jongeren bij arbeidsmarktintrede dus nadelige gevolgen van een hoge werkloosheid, maar er kan niet worden gesproken van een verloren generatie op de arbeidsmarkt.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2021 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.